Kulttuurikomisario ja herkullisen Boran omituinen illallinen
Ravintola Bora
5 henkeä
Alkuruoka: 2 x Mezelautanen (Mezelautanen kahdelle 15.90e) , yksi Sigara böregi (8.5e)
Pääruoka: Pizza Con Salame (15.90e) , Välimeren kala (25.90e) , 2 x Kuzu pirzola (23.90) , Katkarapupasta (19.90e) , jota ei ole netti Menussa
Komisario apureineen, 5 henkilöä, vieraili ravintola Borassa heinäkuisena tiistai-iltana. Saavuimme ravintolaan pöytävarauksen mukaisesti klo 18.30
Suunnitelmissamme oli alkuruoka, pääruoka sekä jälkiruoka. Ajattelimme, että jälkiruuan ehtii tilata ruokailun jälkipuolella, sittenhän sen vasta tietää, mitä tekee mieli.
Kukaan seurueestamme ei ollut käynyt Borassa aiemmin. Olimme kuulleet ravintolasta tietenkin sekä hyviä että huonoja kokemuksia.
Varasimme pöydän viidelle klo 18.30. Emme halunneet syödä liian aikaisin mutta kuitenkin hyvissä ajoin siten, että ravintola ei mene kiinni (sulkeutuu klo 21) . Ehtisimme siellä hyvin vaihtaa ajatuksia ja tietysti mikä tärkeintä, syödä.
Saavuimme ravintolaan. Karu ulkokuori kätki sisäänsä viihtyisän ja mukavan, valoisan tilan. Hiukan hallimainen, väljästi sisustettu ravintola oli miellyttävä eikä sen äänimaailma ollut kaikuisa eikä naapuripöydistä kuulunut keskusteluja.
Kaunis sisustus oli rauhoittava sekä juhlallisen tuntuinen ja ennen kaikkea tilaa oli riittävästi. Kattoikkunat toivat myös ravintolan uumeniin valoisuutta ja lisää avaruutta.
Tilaaminen ei aivan sujunut ongelmitta, sillä kaikenlaista säätöä siihen tietenkin liittyi, kun joku ei syönyt sitä ja toinen tätä ja tarjoilijakin meinasi hermostua ja tietysti yksi seurueen jäsen närkästyä. Hetken jo komisariokin mietti, että tuleeko meidän vaihtaa ravintolaa. Tilanne raukesi, kun jäsenemme löysi vihdoin annoksen ja tarjoilija suostui tekemään tarvittavat muutokset. Tilanne ei kuitenkaan ollut ravintolan kannalta se mairittelevin.
Täytyy myöntää, että henkilökunnalla oli muitakin pieniä puutteita illallisemme aikana. Kiirettä näytti pitävän, vaikka ravintola ei ollut edes puolillaan. Jäimme pohtimaan, miten he selviävät illoista, kun väkeä on ravintolallinen. Tarjoilija oli meitä varoittanut, että ruokien saapumisessa voi kestää yli puolikin tuntia.
Saimme kuitenkin alle puolessa tunnissa alkuruuat, kaikille samaan aikaan, niin kuin kuuluu. Lautaset tosin unohtuivat, jotta olisimme voineet jakaa Mezelautasemme antimet. Ei auttanut kuin lähteä lautasia noutamaan tiskin takana puuhailevalta tarjoilijalta.
Alkuuruuat olivat maukkaita ja salaatti erityisesti sai kehuja. Myös viininlehtikääryleet (4 kpl) olivat mehukkaita ja suussa sulavia, oikealla tavalla kiprakoita. Kalamareja alkupalalautasella oli 4 kpl. Ne olivat kiinteitä ja rapeita, juuri oikeanlaisia. Niihin tosin olisimme kaivanneet sitruunaa, sillä se kruunaa niiden maun, ilmankin toki kelpasi.
Sigara böregi , joita Mezelautasella oli kaksi ja alkupala-annoksessa neljä, oli suurimmalle osalle uusi tuttavuus ja ilahduttava sellainen. Ohuen frittitaikinan rapea kuori, pehmeä ja makeahko sisus loivat miellyttävän kontrastin sulaessaan suussa. Fetajuusto maistui makealta ja pehmeältä, pienellä ripauksella suolaa tästä olisi saanut täydellisen.
Hummus oli pienoinen pettymys, suolatonta ja muutenkin lähes mautonta. Koostumus oli kuitenkin pehmeä ja päälle kaadettu oliiviöljy miellytti makuhermoja. Valitettavasti Lidlin hummus oli maukkaampaa.
Alkuruokalautasia ei haettu pois, vaikka olimme syöneet jo hyvä tovi sitten. Yhden jäsenemme pizza sen sijaan tuli yllättäen erikseen muista ruuista. Alkupalalautasta ei viety häneltäkään pois vaan pizza mahdutettiin likaisia astioita täynnä olevaan pöytään. Pizzaa tilannut henkilö söi yksin pizzansa muiden vielä odotellessa ruokiaan.
Pizzassa oli runsas pohja ja se oli muodikkaasti useita senttejä täytteen yli. Täytettä oli sopivasti, päällä oli rukolaa ja kuivattua kinkkua. Maku oli ihan hyvä, ei erityinen. Hintaa pizzalle 15,90. Pizzan viimeisen neljänneksen kohdalla muutkin saivat annoksensa ja pääsivät syömään.
Välimeren kala, 25.90 e, oli hiukan palanutta päältä. Makuun se ei haitannut mutta kokonaisena grillattu kala oli osin hiukan kuiva, maku oli mieto ja suolaton. Kala oli tilattu lohkoperunoiden kanssa kuten kaikki seurueemme annokset. Perunat maistuivat vetiseltä, eikä niistä saanut makua irti suolallakaan. Siihen ei auttaneet jogurttikastikkeet tai tomaattisalsat, ei grillattu paprika eikä useasti lisätty suola. Jokin näissä kesäperunoissa vie maun kaikesta, ravintolan vika tämä ei ole vaan perunoiden.
Välimeren kala-annos ei ole sellaisen henkilön annos, joka ei ole tottunut syömään kalaa kokonaisena. Ruotojen nyppiminen ja kaivelu suusta voi olla monelle epämieluisa kokemus varsinkin, jos on seurassa, jota ei entuudestaan tunne. Ei siis ensitreffien annos, mikäli ei ole kokonaiseen kalaan supertottunut ja halua tuoda ilmi kykyään poistaa ruodot suustaan elegantisti.
Guzu pirzola oli lupaavan kuuloinen ateria. Annos oli kuitenkin yllättävän pieni. Hinta annokselle oli 23.90, toiveena oli runsas raavaan henkilön annos, jonka jälkeen massukka on pinkeänä mutta ei se ihan sellainen ollut. Annos oli kohtuullinen, pienehkö.
Yksi seurueemme jäsenistä söi vielä, kun tarjoilija yllättäen olikin innokas ja alkoi noutaa lautasia pois pöydästämme yhden vielä syödessä. Hetken kuluttua toinen tarjoilija alkoi lakaista lattiaa aivan vieressämme ikään kuin meidän olisi aika poistua. Kelo näytti 20.10. Tarkistin, sillä käytös oli mielestäni omituista, mikäli ravintola ei ollut aivan juuri menossa kiinni.
Yksi tarjoilija norkoili tiskin takana eikä käynyt enää pöydissä, seurueet lähtivät maksamaan tiskille hämmentyneinä, vaikka oletus oli, että lasku tulee pöytään.
Tarjoilijoiden puolisot tulivat paikalle puolen maissa ja henkilökunnan keskittyminen siirtyi kokonaan heihin. Menimme tiskille maksamaan ja lähdimme hiukan oudoissa tunnelmissa, sillä olisimme ottaneet jälkiruokaa ja istuneet vielä tovin, mikäli sitä olisi tarjottu silloin kahdeksan nurkilla eli lakaisemisen aikaan.
Noudimme kaupasta hämmentyneenä jäätelöt.
Yksi seurueemme jäsenistä kuvasi ravintolaa sanoilla ” dainerin ruoka, ravintolan hinnat” . Aivan samaan mieltä komisario ei ole, sillä raaka-aineet olivat lähtökohtaisesti hyvät ja grillistä tullut tomaatti esimerkiksi taivaallisen maukas. Komisarion arvio olisi enemmänkin: dainerin perunat ja palvelu, ravintolan raaka-aineet ja annoskoot, hinnat kohtuulliset.
Komisario antaa ravintolalle kolme tähteä Ruualle neljä, palvelulle kaksi ja viihtyvyydelle neljä. Lopun kaiken seurueemme on sitä mieltä, että jokin tässä illassa oli pielessä. Oliko joku sairastunut, yllättävä kolmen pöydän asiakasinvaasio yllätti henkilökunnan tai jokin vastaava.
Olisi hienoa nähdä, mitä Bora on parhaimmillaan, sillä potentiaalia paikalla komisarion mielestä olisi.
Komisarion yhteenveto: Kohtuulliset hinnat, hyvät raaka-aineet, viihtyisä tila, ystävällinen vaikkakin hajamielinen henkilökunta. Jotain jäi puuttumaan eikä se ollut vain jälkiruoka. Ravintola on ennen kaikkea seurusteluravintola, ei nälänpoistoon.
Ravintola Boran sivut löydät täältä.