Miten tutustuin Aleksanteri Ahola-Valoon?
Osallistuin INKA, Inhimillisen kasvun – seminaariin Hämeenlinnassa. Muistan ajan toivorikkaana ja edistyksellisenä aikana. Rauhanmarssit ja yhteistyö kansojen välillä keräsi kansaa puoluerajoista riippumatta. Kasvatustiede kehittyi ja kasvatusala keräsi kutsumuksekseen kokevia nuoria opiskelemaan. Koulutusta ja kulttuuria arvostettiin ja myös tuettiin. Punk avarsi ajattelua ja haastoi ennakkoluuloja.
Inka – seminaarissa tavoitteena oli haastaa ajattelua ja omakohtaista, kokemuksellista havainnointia. Ohjelmaan kuului paljon taiteellista työskentelyä; saven muotoilua, maalausta ja kehollisia harjoituksia jne.
Siellä tutustuin Risto Suvantoon ja hän kysyi tulisinko tapaamaan erästä henkilöä. Aavistin, että jotain kiinnostavaa on tiedossa. Niinpä tapasin Aleksanteri Ahola-Valon. Ymmärsin heti olevani tekemisissä poikkeuksellisen persoonan kanssa. Elämässä kohtaa silloin tällöin ihmisiä, joiden kohdalla kokee jotain tuttua ja ikäänkuin tietää, että meidän olikin tarkoitus kohdata. Kanssakäyminen oli helppoa ja luottamus syntyi – olimme kuin vanhoja tuttuja. Varhaiskasvatuksen opettajana ymmärsin hänen pyrkimyksiään. Olimme samaa mieltä lapsuuden itseisarvosta ja lapsen kyvykkyydestä. Ali pohjasi vahvasti omiin lapsuuden kokemuksiinsa. Lapsuus on elämän perusta.
Ystävystyimme tämän valoa ja viisautta säteilevän herrasmiehen kanssa. Ali kertoi lyhyesti elämäntarinansa ja näytti ensimmäistä päiväkirjaansa.
Oli vuosi 1985.
Siitä saakka olen ollut Valola-säätiön sekä Elpo r.y.`n toiminnassa mukana. Alin eläessä vietettiin Valon ja Viisauden – päiviä ja niiden järjestelyissä olin touhuamassa. Kävin Alin luona ja olin hänen ”kultainen rahastonhoitajansa”. Aina keitettiin teetä ja juteltiin..tai Ali filosofoi ja kuvaili toimintasuunnitelmaa paremman tulevaisuuden luomiseksi.
Ali puhui ajattelun lämmön ja rakkaudellisen tahdon kautta. Hän innostui aina jokaisesta avauksesta voida tehdä ja toimia hyvän puolesta. Maaherra Kaarina Suonio oli yksi tärkeä ystävä. Keskustelu presidentti Martti Ahtisaaren kanssa oli kahden rauhanmiehen kohtaaminen. Rehtori Mikko Moisio ja kansalaisopiston rehtori Matti Viitala olivat Alin vahvoja tukijoita. Vihdoin Hämeenlinnassa Ali sai puitteet toiminnalleen.
Tärkeintä oli saada päiväkirjat painokuntoon. Sen ymmärsi ensimmäisenä Airi Valve. Alin tavattuaan hän ryhtyi työhön. Viime syksynä 2023, 40 vuotta myöhemmin, kirjasarja valmistui. Työ Valola – säätiössä sekä Elpo r.y.`ssä jatkuu.
kuvia ensimmäisestä päiväkirjasta
kuva Alista(kaikki kuvat Pirjo Selonen)
linkki Elpon sivuille ja kirjasarjavideoon youtubessa.
youtube: elpo ry
elpon sivu: https://www.elpokustannus.fi/