Makeaa taidetta keisarillisesta kiinasta
Hämeenlinnalaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä sokeritaiteilija Yin Liun työskentelyä Hämeenlinnan kiinalaisen uudenvuoden juhlassa sunnuntaina 26.1.2025 klo 12-15. Yleisö voi myös ostaa sokeriteoksia kotiin viemisiksi. Tapahtumaan on vapaa pääsy!
Kiinalainen kansantaru kertoo 600-luvulla eläneestä runoilija Chen Zi’angista, joka oli aikamoinen herkkusuu. Hän ei tyytynyt rouskuttamaan sokeriruo’oista valmistettua ruskeaa sokeria sellaisenaan. Kaunosieluinen runoilija sulatti karkeat rakeet ja muovasi niistä hauskoja kuvioita. Sattui sitten niin, että eräs ylhäinen prinssi näki Chenin nauttimassa makeaa välipalaansa. Prinssi vei sokerisen tuliaisen keisarille ja loppu onkin sitten historiaa.
Sokeri ”keksittiin” Intiassa joskus ajanlaskumme alun tienoilla. Tästä antaa vihjeen sokerin sansrikitinkielinen nimi sharkara (pers. shakar, arab. sukar, kreik. sakharon, eng. sugar). Ensin imelähammasta hemmoteltiin rouskuttelemalla sokeriruokoa sellaisenaan. Sitten joku nokkela kauppamies keksi puristaa ruo’ot mehuksi ja keittää nesteen kasaan, helposti pakattavaan ja säilyvään rakeiseen muotoon. Näin saatu herkku matkasi karavaanien ja kauppalaivojen kyydissä ensin Kiinaan ja Arabian niemimaalle ja sitten Eurooppaan. Sokerin synkempi historia alkaa, kun eurooppalaiset uuden ajan alussa 1500-luvulla pääsivät kalliin herkun makuun. Siirtomaiden ja orjatalouden tarina vie osan makean mausta.
Varmaa tietoa sulalla sokerilla maalaamisesta on Ming-kaudelta 1300-1600-luvuilta. Alkujaan keisareiden kalliista herkusta oli vuosisatojen aikana muovautunut Sichuanin sokeriruokoviljelmien tienoilla elävien kyläläisten arvostettu taidemuoto. Kuvioaihelmat seuraavat perinteitä. Hyväenteisten eläinten lisäksi aiheita löytyy myyttien ja seikkailutarinoiden henkilöhahmoista. Kuviot muotoillaan marmori- tai metallilevyn päälle pientä kauhaa apuna käyttäen. Kaksiulotteinen kuva muistuttaa varjonukketeatterin hahmoja ja on ehkä saanut ideaakin vanhasta taidemuodosta. Kiehuvan kuuma kullanruskea sokerimassa jähmettyy nopeasti – ja katoaa festivaalien aikaan tuota pikaa kirjaimellisesti parempiin suihin.
Kiinalainen uusivuosi järjestetään Hämeenlinnassa jo viidettä kertaa. Tapahtumassa on sokerimaalausnäytöksen lisäksi runsaasti koko perheen ohjelmaa, mm. taiteilija Anna Niinimäen lohikäärmeveistosten pienoisnäyttely, kiinalaiset MINIMARKKINAT, työpajoja ja tietysti herkullisia makuelämyksiä.
Hämeenlinnan kiinalainen uusivuosi su 26.1.2025 klo 12-15
Hämeen Suojassa, Palokunnankatu 12, 13100 Hämeenlinna
Järjestää Panda Suomi-Kiina ry yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunki
Lisätietoja ja haastattelut Ting Liu-Lehojärvi 045 8092 676