Leikkaamalla elämänlaatu paranee!
Synnyinkaupungissani Hyvinkäällä on käynnissä kulttuuripolittiinen prosessi, jonka kaltaisten pelkään yleistyvän tulevien vuosien aikana. Siksi katson tehtäväkseni valottaa tilannetta myös tänne Hämeeseen ja samalla pyytää apuanne mikäli mahdollisesti pystytte “kotiopistoani” Hyvinkään musiikkiopistoa ahdingossaan auttamaan, esimerkiksi jättämällä kommentin alla olevan linkin kautta Hyvinkään kaupungin kyselyyn, tai kannustavat terveiset Hyvinkään musiikkiopiston vieraskirjaan.
Hyvinkää on erittäin rauhallinen ja mukava nukkumalähiö pääkaupunkiseudun tuntumassa. Sen suurimpia vetovoimatekijöitä on ollut jo vuosikymmeniä laadukkaat ja kohtuuhintaiset kulttuurin ja liikunnan harrastusmahdollisuudet lapsille ja nuorille. Kuuluin itse tuohon joukkoon, sillä perheeni – opettajapariskunta ja kaksi poikalasta – asettui Hyvinkäälle osittain juuri siksi, että kaupungissa oli perheen vanhempien työpaikkojen lisäksi lapsilla mahdollisuus harrastaa ja puuhata. Kävin itse Hyvinkään musiikkiopistoa 12 vuotta (ja kyllä, musiikista tuli minulle myös ammatti, niin kuin niin monelle muullekin samaan aikaan opiskelleelle), osallistuin Lasten ja nuorten kuvataidekoulun toimintaan, pelasin koripalloa Hyvinkään Tahkossa ja soitin alttoviulua vuosia Hyvinkään orkesterissa.
Nyt Hyvinkään kaupungin talous on huonossa jamassa. Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä valtionosuuksien määrää tarkistettiin reilusti alaspäin ja osin siksi budjetissa on 8,5 miljoonan euron vaje. Hyvinkään kaupunginhallituksen enemmistönä istuvat kokoomuslaiset ja perussuomalaiset edustajat seuraavat maamme nykyisen hallituksen veropoliittista strategiaa ja ovat linjanneet, että maltillisten veronkorotusten sijaan vaje katetaan massiivisilla leikkauksilla – varsinkin kulttuuri- ja opetustoimeen – ja tilasivat kaupungin viranhaltijoilta leikkauslistan. Leikkauslistalla on esimerkiksi ehdotus Hyvinkään musiikkiopiston 490 000 euron tuen joko osittainen tai kokonaan pois leikkaaminen. Musiikkiopiston tuen leikkaaminen tai kokonaan poistaminen johtaisivat Hyvinkään musiikkiopiston rehtorin Sanna Ratian mukaan hyvin nopeasti valtionavustuksen menettämiseen ja toiminnan alasajoon (https://www.hs.fi/taide/art-2000010702928.html).
Musiikkiopisto on ollut perustamisestaan lähtien – noin 70 vuotta sitten – yksi merkittävimpiä hyvinkääläisiä kulttuuri-instituutioita. Opistossa on tarjottu aina korkealaatuista musiikin perusopetusta suhteellisen pientä korvausta vastaan. Opetus on tänä päivänä myös erittäin laaja-alaista. Opistossa on mahdollista opiskella eri soittimia laidasta laitaan aina korkeatasoisen ammattilaisen opetuksella. Tutkimuksien mukaan musiikki vaikuttaa myönteisesti lapsen kehitykseen. Se vaikuttaa kuulojärjestelmään, tukee puheen kehitystä sekä lukemaan oppimisen valmiuksia. Musiikki hyödyttää sekä äidinkielen että vieraiden kielten oppimista ja musiikin harrastaminen parantaa myös tarkkaavaisuutta, lisää empatiakykyä ja kehittää motoriikkaa.
Valtiovarainministeri Riikka Purra lausui YLE:n vaalitentissä ennen edellisiä eduskuntavaaleja, että “kulttuuri on luksuspalvelua, johon Suomella tällä hetkellä ei ole varaa”. Tätä populistista heittoa voisi toki pitää ihan vain keskusteluanavauksena, mutta nyt vaikuttaa siltä, että hyvinkääläisillä kokoomus- ja perussuomalaisilla kuntapäättäjillä tästä on tullut leikkauslistan myötä myös kulttuuripoliittinen strategia. Jos suunnitellut leikkaukset Hyvinkäällä toteutetaan ja esimerkiksi Hyvinkään musiikkiopisto joutuisi lopettamaan toimintansa, ministeri Purran kulttuuripolitiittisesta linjauksesta tulee totta: kulttuurista – varsinkin lasten ja nuorten sellaisesta – tulee niin kallis luksuspalvelu, että siihen ei kaikilla todellakaan ole enää varaa! Kyse on poliittisesta valinnasta ja arvovalinnasta.
Nyt kun leikkauslistaa aletaan käsitellä kaupungin poliittisessa päätöksenteossa, toivon todellakin että hyvinkääläiset kuntapäättäjät asettavat kaupunginhallituksensa kokoomuslaisille ja perussuomalaisille rajat leikkauskiimassaan ja ainakin taiteen perusopetusta koskevat leikkaukset peruutetaan. “Kulttuuri ei ole luksusta, se on ihmisoikeus” – Radion sinfoniaorkesterin intendentti Maris Gothóni (https://yle.fi/a/74-20109703).
Jos haluat tutustua Hyvinkään kaupungin leikkauslistaan, se onnistuu täältä:
Jos haluat jättää hyvinkääläisille kuntapäättäjille palautetta, onnistuu se täältä (26.9. saakka):
Jos haluat kannustaa Hyvinkään musiikkiopiston henkilökuntaa, onnistuu se täältä:
Musiikkiopisto on paras ja monipuolisin tie musiikin tekemiseen harrastuksena mutta myös ammattiin asti! Puhun omasta kokemuksesta.
Näinhän se on! Toivomme syvästi, että niin musiikkiopistojen kuin muidenkin taideharrastusten merkitys nähdään niin yhteiskunnallisesti kuin yksilönkin kannalta ja aletaan nähdä enemmän vaivaa niiden säilyttämisen eteen.
Hei, ehdotan, että Hyvinkään musiikkipiston alumnit järjestäisivät tilaisuuden/konsertin, joka hienosti toisi esille Hyvinkään musiikkiopiston merkitystä suomalaiselle kulttuurielämälle.