Hämäläinen luonto Kanta-Hämeen museopäivän teemana
Tänä vuonna Kanta-Hämeen museopäivää vietettiin torstaina 7.11. Hämeenlinnan Raatihuoneella. Teemana oli hämäläinen luonto, sen monimuotoisuus, erilaiset luontokohteet ja toimijat.
Museonjohtaja Tuija-Liisa Soininen, Kanta-Hämeen alueellisesta vastuumuseosta toivotti tervetulleiksi valtuustosalillisen kuulijoita eri puolilta Kanta-Hämettä.
Varsinaisen teeman aloitti Hämeen virkistysalueyhdistyksen koordinaattori Kirsi Roos, joka esitteli laajasti hämäläistä retkeilyreitistöä ja virkistysalueita. Yksi näistä reitistöistä on Ilvesreitti, joka on parhaimmillaan 250 kilometrin pituinen patikointi- , vaellus- ja maastopyöräilyreitistö. Monipuoliset reitit yhdistävät Hattulan Tenholan linnavuoren, Hämeenlinnan Ahveniston, Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot sekö Riihimäen Riutan Hämeen järviylängön muihin virkistys-ja luontokohteisiin.
Hämeen Virkistysalueyhdistys toimii Kanta-Hämeen kaikkien kuntien kanssa yhteistyössä ja koordinoi seudullisten virkistysalueiden ja Hämeen Ilvesreitin ylläpitoa ja kehittämistä. Kunnat vastaavat omilla alueillaan sijaitsevien virkistysalueiden hoidosta pääsääntöisesti.
Toinen hieno reitti on historiallinen museotie Hämeen Härkätie, jonka ylläpidosta ja arkipäivästä kertoi monipuolisesti Härkätieyhdistyksen puheenjohtaja Olla-Riitta Mäkelä Somerolta.
Elonkierron Ystävät ry:n toiminnanjohtaja Miia Kuhanen, esitteli upean ja mielenkiintoisen vierailukohteen, Jokioisilla sijaitsevan Elonkierto nimisen maatalouden ja luonnonvarojen tutkimuksen esittelypuiston. Tilalla esitellään alkuperäisrotuisia eläimiä, maatalouden perustoimintaa, tiedeviestintää ja se on loistava kesäinen koko perheen retkikohde, joka on kaikille maksuton.
Elonkierrosta siirryttiin Hämeenlinnan kaupungin LUMO-ohjelmaan, jonka alkutaipaletta valotti ympäristöjohtaja Sari Janhunen. Ohjelman teemana on luonnon monimuotoisuuden tärkeys ja tavoitteena monimuotoinen ja puhdas ympäristö, joka vaalii kulttuurimaisemaa, lisää omalta osaltaan kaupungin vetovoimaisuutta, kohentaa imagoa ja matkailua. LUMO-ohjelma toteuttaa kuntatasolla kansallisia ja kansainvälisiä tavoitteita ja velvoitteita luontokatoa vastaan.
Luonnonperintösäätiöstä ja sen toiminnasta ja hankinnoista olivat kertomassa suojelujohtaja Anneli Jussila ja valokuvataiteilija, dosentti Taneli Eskola.
Käytössä olevan kulttuuriomaisuuden hoitamisesta esitelmöi Hilja Palviainen Metsähallituksesta, hän valotti Metsähallituksen omistuksia ja luontopalveluiden hoitamista yleisesti sekä kertoi Aulangon luonnonsuojelualueesta kuin myös Aulangon näkötornin kunnostuksen vaiheista. Muistutuksena mainittakoon, että Aulanko on yksi Suomen tunnetuimmista matkailukohteista, jossa vuotuinen kävijämäärä ylittää 500 000 rajan.
Museopuutarhuri Aaja Peura, Turusta, kertoi museopuutarhoista, joissa kasvit ovat kuin museoesineitä, niillä on omat dokumentoidut tarinansa hän myös esitteli laajasti maakunnan puutarhamuseoita, meille lähin Puutarhamuseo sijaitsee Lepaalla , viinitilan vintillä.
Helen Mettälä , kulttuuriympäristöasiantuntija Kanta-Hämeen alueellisesta vastuumuseosta kertoi Adoptoi -monumentti toiminnasta, joka on vapaaehtoistyötä hoidetun kulttuuriympäristön suojelemiseksi. Adoptoitavia kohteita voivat olla arkeologiset kohteet, vanhat rakennukset ja muistomerkit, adoptoija voi olla yhteisö, yritys, yhdistys tai julkisyhteisö, jotka pitävät huolta adoptiokohteen ympäristöstä ja kulttuurimaisemasta sekä hoitavat ja suojelevat kohdetta.
Ainoa perinteisen museon edustaja tuli Riihimäellä sijaitsevasta Suomen metsästysmuseosta, intendentti Perttu Matero, joka kertoi museoesineiden hankinnasta ja museokokoelmista Metsästysmuseossa.
Viimeisenä esittäytyi Forssan luontomuseo, jonka toiminnasta kertoi järjestöpäällikkö Utu Martikainen. Luontomuseon toimintaan on otettu luonto-ja ympäristökasvatus erityisesti lapsille suunnattuna erilaisina leireinä ja perhetapahtumina. Museossa järjestetään lasten luontokerho kerran viikossa 6-10 vuotiaille.
Lisätietoja voi hakea kaikkien näiden hienojen ja aktiivisten luonto-toimijoiden kotisivuilta.
Kanta-Hämeen alueellinen vastuumuseo, kulttuuriympäristö
Hämeen Virkistysalueyhdistys ry
Hämeenlinnan kaupunki, LUMO-ohjelma
Metsähallitus
Turun kaupunki, museopuutarhat
Suomen Metsästysmuseo
Forssan Luontomuseo