Burleskitaiteilija, tuolitanssija, taidemalli, opettaja ja tuottaja Susanna Immonen, Lady Misty May
Susanna Immonen on Hämeenlinnassa vaikuttava hattulalainen burleskitaiteilija, joka on aktiivisesti tuonut burleskia Hämeenlinnaan vuodesta 2015 toiveenaan juurruttaa taiteen laji kaupungin kulttuuritoimintaan. Pitkän ja haastavan työn hedelmät ovat näkyvissä, sillä kaupunkiin on juurtunut burleskiyhteisöjä ja laaja harrastajien sekä ammattilaisten verkosto.
Immosen tuottama seuraava hyvän mielen Misty Night Event show and dinner on 10.5. 2024. Pääset tästä tapahtuman sivuille.
Burleski
Burleskia ei ole koettu salonkikelpoisena taiteenlajina mutta viimevuodet ovat todistaneet, että asenteet voivat muuttua niin meillä Suomessa kuin myös kansainvälisesti. Burleskikulttuuri ei ole uutta mutta se on joutunut taistelemaan asemastaan vakavasti otettavan taiteen kentällä.
Burleski itsessään vain harvoin on vakavaa. Sen sijaan se on hauskaa, tunteita herättävää, kuohuttavaa ja hilpeää. Esityksin kuuluu usein näyttävät asut ja puvut, joita esiintyjät tekevät itse. Riisuminen, tasselit, kiusoitteleva liikehdintä ja vuorovaikutus yleisön kanssa kuuluvat niinikään shown luonteeseen. Burleski ei ole vähäpukeisuudesta ja kiusoittelevuudesta huolimatta kovinkaan seksikästä. Se on enemmän hauskaa ja irrottelevaa, erilaisten kehojen ja ihmisten ylistystä, jossa ohjat ovat esiintyjällä itsellään.
Moni yhdistää burleskin stripteaseen ja alastomuuteen eikä se aina kaukana näistä olekaan. Suurin ero on se, että burleskissa esiintyjän asema on voimakas ja itsenäinen. Esiintyjä päättää, miten esityksen rakentaa, missä kulkee omat rajat ja miten hän on vuorovaikutuksessa yleisöönsä. Parhaillaan burleski on yhteisöllistä, kehojen ja elämän ylistämistä, energiaa, vimmaa ja suuria tunteita.
Tuottajana
Immonen on järjestänyt Misty Night – tapahtumia yhdeksän vuoden ajan Sokos Hotel Vaakunassa, ravintola Le Blasonissa. Teemallisia iltoja on 4-5 vuodessa ja jokaisessa useita esiintyjiä. Show and Dinner – muotoinen ilta on ollut ensimmäinen laatuaan Hämeenlinnassa. Illallisen yhdistäminen showhun tuo luksuksen tuntua kokijoille ja illat ovatkin olleet suosittuja.
Immonen korostaa tuottajan roolinsa olevan vastuullinen ja eettinen. Tämä onkin syy siihen, miksi Immonen alun alkaen lähti tuottamaan omaa tapahtumaa. Hän halusi olla uranuurtajana eettisenä tapahtumatuottajana, sillä omien kokemustensa mukaan sellaisia on harvassa. Hän viittaa kulttuurialan villeihin sopimuskäytöntöihin sekä vaihteleviin työoloihin, joissa olisi usein parantamisen varaa. Omissa tapahtumissaan hän pyrkii tarjoamaan reilut palkkiot ja hyvän työympäristön, jossa kaikilla on mukava työskennellä.
Tuotantoja hän ajattelee sekä yleisön että esiintyjien kannalta ja esiintyjille onkin tarjolla rauhallinen taukotila, laadukasta ruokaa ja juomaa sekä mikä parasta, ammattivalokuvaaja taltioimassa showta, joten esiintyjät saavat kuvat itselleen käyttöön eikä jokainen tarvitse erillistä omaa kuvaajaa. Tällaiset pieneltä kuulostavat asiat ovat tärkeitä alalla, jossa tulot ovat epävarmat ja tekijän asema usein vaatimaton.
Esiintyvien taiteilijoiden arki on usein kaukana glamourista, vaikka yleisö näkee vain säihkeen ja glitterin. Siksi on tärkeää ylläpitää ja kehittää saavutettuja etuja ja mahdollistaa hyvä työkokemus varsinkin, kun kyse on usein keikkatyöläisistä.
Hyvät suhteet ja laaja alan tuntemus mahdollistavat myös monipuoliset esiintyjät erilaisin teemailtoihin. Vuosien varrella esiintyjiä on ollut laajasti myös burleskin ulkopuolelta kuten kabaree esityksiä, drag- showta, shibaria ja twerkkiä.
Käytännössä tapahtumien tuotannosta vastaa Immonen itse. Hän suunnittelee illan teeman, ohjelmiston sekä aikataulun. Hän valitsee esiintyjät, tekee sopimukset ja hoitaa kaikki käytännön asiat. Hän on yhden naisen yritys, joka toteuttaa tapahtumat alusta loppuun saakka itsenäisesti.
Lady Misty Mayn ja Misty Night – tapahtuminen 10-vuotisen syntymäpäiväjuhlan kunniaksi Immonen haluaisi vuonna 2025 tuottaa upean ja suuren tapahtuman, joka juhlistaisi burleskin moninaisuutta sekä tietysti Misty Mayn ensimmäistä vuosikymmentä.
Lady Misty May
Esiintyjänä Susanna Immonen tunnetaan nimellä Lady Misty May. Hahmo on pitkälle viety fiktiivinen henkilö, joka on taustaltaan englantilainen aristokraatti. Hahmon juuret juontuvat 90-luvulle, jolloin Immonen muutti Englantiin ensin opiskelemaan ja sitten työskentelemään yhteensä noin kymmeneksi vuodeksi. Tänä aikana Immonen oppi englantilaisesta luokkajaosta paljon, siitä miten se näkyy arjessa ja vaikuttaa moniin mahdollisuuksiin, valintoihin ja elämän kulkuun.
Näistä kokemuksista on syntynyt Lady Misty May, joka on englantilaiseen tyyliin hyvin oman arvonsa tunteva, huoliteltu, konservatiivinen ja hänellä on korkea sosiaalinen asema. Hänen harrastuksiinsa kuuluu muun muassa ratsastus. Lady Misty May on perinteinen yläluokkainen hahmo, jonka julkisivu on kunnossa mutta sisällä kuohuu.
Esityksissä Lady Misty Mayn julkisivu rakoilee. Niissä on tarinallinen juoni, joka etenee huumorin ja itseironian kautta. Esityksissä Immonen käyttää useita burleskin tyylejä sekä klassista burleskia, joka sopii hyvin Lady Misty Mayn persoonaan.
Lady Misty Maylla on 14 eri teemallista esitystä joihin kuuluu myös joulushow, jota tietysti esitetään joulun aikaan. Esitykset pohjautuvat Immosen omiin kokemuksiin ja elämän tapahtumiin. Niiden pohjalta syntyy kimaltava ja rohkea show, johon on helppo samaistua.
Lady Misty May täyttää vuoden päästä kymmenen vuotta. Syntymävuoden Immonen laskee ensimmäisestä palkallisesta keikastaan.
Kulttuuri ja taide työnä
Immonen korostaa, että burleski on hänen työnsä. Hän on yrittäjä, joka tekee monipuolisesti töitä pystyäkseen pitämään yllä ammattitaitoaan, toimimaan omassa ammatissaan ja tuottamaan laadukkaita tapahtumia. Hän opettaa, ohjaa, tuottaa, esiintyy, markkinoi ja hoitaa kaikki yrityksen juoksevat asiat.
Moni taiteilija kokee halveksuntaa ja kuulee väheksyviä kommentteja sekä alasta että toimeentulostaan. Lähes jokainen osaa myös neuvoa työn tekemisessä ja kertoa, mitä kannattaisi tehdä, miten ja kenelle.
On yleisesti tiedossa, että taide ja kulttuurialat ovat huonosti palkattuja ja toimeentulo tulee pienistä puroista. Joskus purot tyrehtyvät ja pitää kaivaa uusia, toisinaan taas ne muuttuvat joiksi ja silloin jokin toinen osa-alue työssä täytyy pitää tauolla.
Yhteistä taidetyöläisille on ennakkoluulojen ja oman arvon tunnon kanssa kamppailu. On pystyttävä uskomaan siihen mitä tekee, vaikka muu maailma ei tuntuisi uskovan. On pistettävä hanttiin niille, jotka yrittävät lannistaa ja valistettava niitä, jotka eivät ymmärrä. Samalla täytyy yrittää pitää itsensä rohkeana, uteliaana ja toimivana.
Tulevaisuuden haaveena Immosella on sama kuin monella taiteilijalla. Hän haluaa tehdä työtään rauhassa ja jatkaa työskentelyä laajasti omalla alallaan. Toive ei kuuosta hääppöiseltä mutta kulttuurialan tuulet ovat niin arvaamattomian että toive oman työn säilyttämisestä ei ole lainkaan kummallinen.